Welke airco in de slaapkamer plaatsen?

Ben je van plan om airconditioning in de slaapkamer te installeren, dan kan je kiezen uit verschillende soorten en uitvoeringen. Hieronder vind je alvast enkele handige vragen die je op weg kunnen zetten om de beste airco te vinden voor jouw slaapkamer:

VRAAG 1: Vaste of mobiele airco?

Een eerste belangrijke keuze voor het plaatsen een aircotoestel in de slaapkamer is die tussen een vaste en een mobiele airco:

Vaste aircotoestellen

Vaste aircotoestellen hebben vaak een groter koelvermogen dan de draagbare toestellen. Bovendien zijn ze subtieler in de kamer dan de mobiele varianten. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen: zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel.

Vaste airco toestellen hebben als grootste voordeel dat de motor buiten geplaatst kan worden waardoor je een last van lawaai hebt. Voor meer informatie over vaste aircotoestellen kan je terecht in dit artikel.

prijs vaste airco slaapkamer

Mobiele airco’s

Mobiele airco’s bieden heel wat flexibiliteit: je kan ze bijvoorbeeld ’s morgens gebruiken om de keuken af te koelen en ’s avonds om de slaapkamer op een aangename temperatuur te brengen. De prijs van verplaatsbare airco’s ligt ook wat lager dan die van een vast aircotoestel.

Vaak is hun koelvermogen wel redelijk beperkt en ze zijn ook redelijk zwaar. Aangezien het vaak om monoblock toestellen gaat (zonder buitenunit), bevinden de lawaaierige onderdelen er zich in. Dit is natuurlijk een groot minpunt voor toepassing in de slaapkamer. Een overzicht van de voor- en nadelen en prijzen van mobiele airco’s vind je in dit artikel. Wil je een mobiele airco kopen? Bekijk hier het volledige aanbod in de webshop.

Samengevat

Onderstaande tabel vat nog eens de belangrijkste eigenschappen van beide uitvoeringen samen:

Vaste aircoMobiele airco
Duurder in aankoopGoedkoper in aankoop
Beter koelvermogenVaak beperkt koelvermogen
Grote keuze aan uitvoeringen (plafond-, wand-, vloermodel)Weinig verschillende modellen
Subtiel te integreren in een ruimteNemen wat plaats in, vaak logge toestellen
Wil je een vaste airco laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airco’s. Klik hier voor meer info.

VRAAG 2: Met of zonder buitenunit?

Zowel bij vaste als bij mobiele airco’s kan je kiezen voor een monoblock airco (zonder buitenunit) of een split airco (met buitenunit):

Airco zonder buitenunit

Monoblock airco’s hebben als voordeel dat je geen buitenunit hoeft te monteren, wat een esthetisch voordeel oplevert. De installatie is ook redelijk eenvoudig omdat er geen binnen- en buitenunit aan elkaar gekoppeld moeten worden, wat bij split airco’s wel het geval is.

Aangezien mobiele airco’s vaak monoblock toestellen zijn, moet de afvoer van de lucht via een afvoerbuis gebeuren. Hiervoor moet je dan een raam of deur van de slaapkamer openen. Dit is natuurlijk niet efficiënt omdat er dan weer warme lucht de kamer kan binnenkomen. Meer info over monoblock airco’s vind je in dit artikel.

airconditioning slaapkamer

Airco met buitenunit

Split airco’s zijn meestal wat duurder dan monoblock toestellen, maar ze hebben als voordeel dat de lawaaierige onderdelen in de buitenunit kunnen geplaatst worden. Bij monoblock airco’s is dit dus niet het geval.

Zeker voor toepassing in de slaapkamer is eventuele lawaaihinder een groot aandachtspunt (later in dit artikel meer info over het lawaai van airco’s). Je kan overigens meerdere binnenunits koppelen aan eenzelfde buitenunit (de zogenaamde multisplit airco). Voor meer info over split airco’s kan je terecht in dit artikel.

Samengevat

Onderstaande tabel vat nog eens de belangrijkste kenmerken van beide types samen:

Airco met buitenunit (split)Airco zonder buitenunit (monoblock)
Lawaaierige onderdelen buitenMeer lawaai binnen
Duurder dan airco zonder buitenunitGoedkoper dan airco met buitenunit
Complexe installatieVrij eenvoudige installatie
Flexibiliteit (multi split airco)Meestal slechts één toestel
Ruimte nodig voor buitenunitBuiten alleen roosters
Wil je een airco laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airco’s. Klik hier voor meer info.

MEER
NIEUWS