Thuiswerken: Hoe bespaar je de stroomkosten?

Er wordt de laatste hand gelegd aan het rapport dat voor het weekend de deur uit moet en even verderop legt juf de tafel van zeven uit. Voor velen is dit momenteel het thuisbeeld. Thuiswerken heeft veel effect op onze dagelijkse routine maar ook op de energierekening. Want computers staan de hele dag aan en ook de verwarming is actief. Gelukkig zijn er simpele manieren om energie te besparen.

Beweeg genoeg

Loop even een rondje, misschien wat push-up’s tussen werkzaamheden in? De verwarming is niet het enige dat jou warm kan houden. Ook beweging zorgt ervoor dat je warm blijft. Dit scheelt stookkosten en het is ook nog eens goed voor je gezondheid.  Win-win!

Zorg dat de radiator niet geblokkeerd is

Het is voor velen nog niet warm genoeg om de radiator helemaal uit te zetten. Als je de radiator dan toch aan hebt, zorg er dan in ieder geval voor dat je er optimaal gebruik van kunt maken. Radiatoren werken het beste als ze niet geblokkeerd worden door banken, kasten of een bed. Kun je de meubels niet verplaatsen? Zorg er dan in ieder geval voor dat ze een beetje naar voren geschoven zijn. Heb je ook nog wat te doen op je vrije dag.

Zet je verwarming langzaam omhoog

Koud! Snel de verwarming een paar graden hoger zetten… Een bekend fenomeen, maar een aanslag op je energierekening. Je radiator vraagt veel energie voor de snelle stijging van de temperatuur. Doe daarom rustig aan en laat de radiator graadje voor graadje opwarmen. Het kan zijn dat de verwarming uiteindelijk niet zo hoog hoefde als je in eerste instantie dacht, scheelt toch weer!

Heb je vloerverwarming? Houd deze dan zoveel mogelijk op dezelfde temperatuur. Het wisselen tussen een hogere en lagere temperatuur kost namelijk veel energie.

Sluit de tussendeur

De kans is groot dat je tijdens het thuiswerken voornamelijk in één ruimte aanwezig bent. Verwarm alleen de ruimtes waarin je verblijft, en sluit de tussendeuren. Zo gaat er geen energie verloren door het stoken in ruimtes waar je de hele dag niet aanwezig bent.

Ontkalk je koffiezetapparaat en waterkoker

Grote kans dat je meerdere malen per dag naar de keuken loopt voor een lekker kopje koffie of thee. Want zeg nou zelf: de koffie thuis is beter dan op kantoor, toch? Tijdens het thuiswerken is het koffiezetapparaat of de waterkoker jouw grote vriend. Achterstallig onderhoud kan ervoor zorgen dat deze apparaten meer energie verbruiken. Zorg er daarom voor dat je het koffiezetapparaat en de waterkoker goed en regelmatig ontkalkt. Op deze manier wordt het water sneller heet en staan de apparaten minder lang aan. Dit scheelt in het energieverbruik van het koffiezetapparaat en de waterkoker. Zo bespaar jij toch weer een beetje energie.

Gebruik het goede formaat pan

Door thuis te werken heb je ’s ochtends tijd om een eitje te bakken, lekker! Zorg er wel voor dat je het juiste formaat pan gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld geen pannenkoekenpan als je één ei gaat bakken. Met een grote pan ben je langer bezig met bakken omdat de energie over een groter oppervlak verdeeld moet worden. Deze energie is niet nodig en gaat dus verloren. Wissel de grote pan om voor een kleine koekenpan en bak efficiënter. Eitje, toch?

Beperk je tijd onder de douche

Doordat je reistijd is gezakt naar pakweg een minuut is uitgebreid douchen wel héél verleidelijk. Maar let op: uitgebreid douchen zorgt wel voor extra energieverbruik. Beperk je douchetijd tot de tijd die je normaal ook kwijt bent. Dit is ook nog eens goed voor je thuiswerkroutine.

Was zuinig

Tussen werkafspraken door kun je af en toe wat huishoudelijke taken doen. Handig, want zo heb je bijvoorbeeld meer tijd voor de was. Zorg er alleen wel voor dat je niet te enthousiast met de was aan de slag gaat. Doe alleen de wasmachine aan als hij echt vol zit en was niet te heet. Zo bespaar je energie.

Laad je laptop en mobiel alleen overdag op

Een van de makkelijkste tips om energie te besparen maar toch wordt dit vaak vergeten: haal een apparaat direct uit het stopcontact als deze opgeladen is. Op die manier blijft je telefoon of laptop geen stroom verbruiken als hij al volledig opgeladen is, scheelt toch weer! Om deze tip gemakkelijk uit te voeren kun je apparaten het beste overdag of op momenten dat je wakker bent, opladen. Zo kun je ze direct uit het stopcontact halen als ze opgeladen zijn. Een andere gemakkelijke manier is om je apparaten op te laden via een stekkerdoos met aan-uitschakelaar. Laat de stekkers in de stekkerdoos en zet de stekkerdoos uit als de apparaten opgeladen zijn. Zet de stekkerdoos sowieso uit op het moment dat je naar bed gaat. Zo weet je zeker dat je niet slapend energie verspilt.

Zet je computer in slaapstand tijdens de pauze

Tijd voor pauze! Zorg ervoor dat je computer in slaapstand staat in plaats van op je screensaver. Hiermee bespaar je een hele hoop energie.

Zet apparaten op stand-by uit

Beetje beweging nodig? Loop een rondje door je huis en ga op zoek naar de rode lampjes op bijvoorbeeld een televisie, radio of mediaspeler. Een rood lampje betekent namelijk dat het toestel op stand-by staat. Hierdoor verbruiken deze apparaten stroom terwijl je ze niet gebruikt, zonde! Zet deze apparaten daarom altijd helemaal uit. Bij sommige nieuwe apparaten is het niet mogelijk om ze helemaal uit te zetten. Stop de stekkers van deze apparaten in een stekkerdoos met een aan-uitknop om ze helemaal uit te zetten.

Gebruik je laptop

Wist je dat een monitor veel meer stroom verbruikt dan een laptop? Gebruik daarom, indien mogelijk, zoveel mogelijk een laptop.

Neem de tijd om te kijken wat jij verder kan besparen

Met volle overtuiging de beste tip die we kunnen geven: check altijd of je niet teveel betaalt voor je energie! Bekijk eens hoeveel jij kunt besparen en stap over naar hoge cashbacks en historisch lage vaste tarieven. Start met energie vergelijken en wie weet haal jij nog voordeel uit thuiswerken!

MEER
NIEUWS